maandag 31 augustus 2009

De toekomst komt door ons allen

Vandaag stond de Pieterskerk in Leiden in het teken van de opening van het Academisch Jaar. Onder begeleiding van een reeks uitmuntende muzikanten weerklonken het Io Vivat en Gaudeamus Igitur tussen de gewelven van de gerestaureerde Pieterskerk.
De drijfveer die duidelijk werd tijdens de toespraken van het viertal sprekers, waaronder Alexander Pechtold, was van te voren al wel te bedenken: Geld. Geld met een hoofdletter, want in deze tijden van economische crisis heeft Den Haag besloten de geldstroom naar het hoger onderwijs te stagneren, terwijl deze juist moet vloeien. Want door een vloeiende geldstroom, kunnen we later weer genieten van de vruchten van het onderzoek dat nu gedaan wordt.
“Kijk uit voor de dood van de kaasschaaf!” Maar hoe zorgen we dan dat het geld weer onze kant op komt? Het antwoord: de gewone man in de straat. Zijn macht wordt niet langer onderkend door de professoren in hun imposante collegezalen, maar opgezocht.
Doormiddel van interdisciplinaire samenwerking, internationale samenwerking en een creatieve ondernemersgeest van wetenschappers kan de gewone man zien dat wat hij eigenlijk al wist. Wetenschap is de drijfveer van de samenleving.
Een voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking kan worden gevonden bij het LIBC-Junior. Daar doet men onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen tijdens de puberteit. Kijk zeker even op hun site (
www.kijkinjebrein.nl), waar op een leuke manier informatie wordt verstrekt over dit onderwerp. En niet alleen voor biologen!

2 opmerkingen:

  1. Pff... kijkinjebrein.nl is een goed voorbeeld van hoe een website níet moet, naar mijn mening... onoverzichtelijk, flash-rijk, wazig en niet terug kunnen gaan na een deelonderwerp te hebben bekeken. Gelukkig kun je die drie zinnen ervan wél opslaan in je werkgeheugen. (En trouwens, best groot werkgeheugen, meer dan 7 items, peupeu! (hihihihi, nlt-grapjes))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En verdomme dat ik de nlt-grapjes niet snap! Grr!

    BeantwoordenVerwijderen