donderdag 18 juni 2009

How do YOU communicate?

Soms lijkt het wel alsof vrouwen van een andere planeet komen. Alsof ze daar op Venus nooit hebben leren kaartlezen, praten over echte dingen en foutloos achteruit inparkeren. Daar lijkt mij geen redden meer aan.
Soms ook, lijkt het alsof vrouwen een andere taal spreken, een andere manier hebben van communiceren. Daar gaat het boek You Just Don't Understand van Deborah Tannen over. Zij analyseert de communicatie van mannen en vrouwen als volgt.
Mannen leven in een wereld van status en onafhankelijkheid, en handelen dus om hun hogere status te behouden of te bemachtigen en om hun onafhankelijkheid te onderstrepen.
Vrouwen leven in een wereld van verbondenheid en intimiteit, in de zin van een hechte en betrouwbare relatie. Zij handelen dus juist om verbondenheid te behouden en te versterken en om de gelijkheid te onderstrepen. Aan de ene kant wordt er dus gestreefd naar assymmetrie en aan de andere kant naar symmetrie. Dit leidt tot verschillende interpretaties van dezelfde situatie en dus ook tot onbegrip aan beide kanten.
In haar boek illustreert Deborah Tannen dit op een leuke en begrijpbare manier en tijdens het lezen zal er menig kwartje gaan vallen.

Dus, heb jij altijd al willen weten waarom mannen 's ochtends zo gauw mogelijk achter een krant duiken, terwijl jij interesse wilt tonen door een gesprek te beginnen?
En heb jij altijd al willen weten waarom vrouwen na een lange en vermoeiende dag het liefst diezelfde dag nóg een keer tot in detail met je door willen nemen?
Probeer dan zo snel mogelijk een exemplaar van You Just Don't Understand te pakken te krijgen (kan ook in het Nederlands: Je begrijpt me gewoon niet!) Ik heb er nog één liggen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten